Godis, chips och film - Midnight in Paris


Dagen har varit otroligt långsam och stundtals halvtråkig men den slutade som jag önskade i dens börjann, med filmkväll. Hardy gick och handlade medan jag lagade maten. Hem kommer han med en 2 kg godispåse!! Vi handlar aldrig godis och nu har jag en fet påse bredvid mig - gillar det! Vi såg en helt okej, mycket fin film. Midnight in Paris hette den med Owen Wilson i huvudrollen trots att Hardy protesterade i början för han ville minsann inte se den. Jag startade ändå ch han blev mer och mer intresserad av filmen. Till slut va han uppslukad av den haha. Han gillade den också ;) Gillar när jag har rätt - visste att det var en Hardy-film. Nu har han gått och lagt sig, det är ju skoola imorgon för honom. Själv ska jag passa på o duscha och käka taco med mannen min innan det blir dags att åka hem till Robert för socialisering.
[tv och film] | | Kommentera |

Filmkväll?


Så sant som det var skrivet. Idag vill jag ha godis från hemmakväll, en fet pizza och en underbart bra film eller en riktig hjärn-dödar-film att glo på. Det ligger mys i luften, visst gör det?
[tv och film] | | Kommentera |

Halloween


Idag är det Halloween. Jag har påpekat väldigt mycket här i bloggen om att jag inte firar denna nymoderna högtiden, för den är det. I min värld så kom den från ingenstans för att spridas likt en könssjukdom över landet Sverige och infektera alla i dess närhet. Folk började klä ut sig och gå och skrämma varandra. Högtiden liknade en värre version av skärtorsdag och jag såg ingen mening med att haka på. 

Faktum är dock att det inte är en ny högtid, den är i allra högsta grad urgammal. Möjligtvis inte med det firandet som vi har idag men med känslan så är den det. I Sverige har vi i alla år, eller åtminstone väldigt långt tillbaka firat Alla helgona dagen där vi hedrat de döda. Kristendommen gav oss den högtiden och jag har hängt på den hela tiden och gör det ännu. Men faktum är att Halloween är mycket äldre.

Historien bakom Halloween är om såhär; Då kelterna på de norska brittiska öarna firade sommarens slut (Samhain), kan även ses som det keltiska nyåret, trodde man att gränsen mellan vår värld och de dödas värld var som tunnast vilket betydde att de dödas själa hade det som lättast att återvända till jorden. Detta natten till den 31 oktober. 

Druiderna (lärda män eller kvinnor) uppmanade folket att släcka sina hushållseldar. Druiderna tände sedan stora bål varifrån varje hushåll kunde hämta glöd att tända hushållselden med. Denna elden skulle skydda dom mer. Ytterligare en tradition kopplade till Samhain var att de som gick runt ute hade med sig ljusförsedda rovor med utskurna ansikten i. Legenden säger att lyktorna representerade smeden Jack, som varit för ond för att komma in i himlen men inte kunde komma till helvetet heller eftersom han tidigare lurat djävulen. Istället fick han irra runt på jorden och för att finna vägen hällde han glödande kol i rovorna som han ätit. 

Lite fakta iaf...Sen får man absolut inte blanda ihop Alla helgona dagen och Halloween, det är två helt olika högtider och infaller oftast inte på samma dag. Halloween är alltid, iaf i USA och Storbrittanien, den 31 oktober medan Alla helgona dagen firas första lördagen mellan den 31 oktober - 6 november (tidigare hade den också en fast dag, den 1 november men det är numera ändrat)
[Religion/Historia/Fantasi] | | Kommentera |
Upp