Fastlagsbullar


Foto: Nathalie Isaksson 18 januari 2012


Bara för att jag fullkomligt älskar fastlagsbullar (även kallade semlor) och för att jag redan hunnit med tre stycken i år så kommer här ett inlägg om denna fantastiska bakelse för er som onaturligt nog inte känner till den..Bakelsen går inte bara under två namn, den kallas också för fettisdagsbulle med anledningen att man vanligtvis äter dom på fettisdagen (mer om det sen) eller hetvägg - eftersom visa knasiga personer finner det gott att äta den doppad i varm mjölk. 

Denna bakelse kommer ursprungligen från skandinavien (Sverige, Danmark och Norge) och äts förutom där även i Finland och Baltikum (Estland, Lettland och Litauen). Själva namnet på baklsen ändras lite mellan länderna. På tyska kallas endast vetebullen, utan fyllning för semmel. På finlandssvenska betyder semla småfranska eller fralla, något som sedan blev namn för bakelsen. I södra Sverige (främst skåne) och de svenskspråkiga delarna av Finland och kallas den för fastlagsbulle. I Estland heter den något helt annat nämligen vastlakukkel

Fettisdagen/Fastlagstisdagen/Vita tisdagen: Är den tisdagen som kommer efter fastlagssöndagen som i sin tur inledde den tre dagar långa fastlagen (fastlagssöndagen/köttsöndagen, blåmåndagen/fläsk- och korvmåndagen samt fettisdagen/vita tisdagen) där kristna folk festade loss och käkade gott som in i tusan. När sedan onsdagen kom (även kallad askonsdag pga av att prällen ritade kors av aska på folk som biktade sig) började en 40 dagar (bortsett från söndagar) lång fasta fram till påsk. Och varför får man för sig att hedra Jesus med att inte äta? Jo för att minnas tiden då Jesus frestades av djävulen (läs längre ner). 

Jesus frestelse: Efter att Johannes döpare döpt Jesus tog en ande med sig honom ut i öknen för att låta djävulen fresta honom och se om han klarade stå emot. Djävulen frestade honom med detta: 
  • göra stenar till bröd för att stilla sin hunger
  • kasta sig ner från tempelmuren och lita på att änglarna skall ta emot honom och stoppa hans fall
  • falla ner och tillbe djävulen i utbyte mot alla riken i världen och deras härlighet. Enligt evangelisten Lukas säger djävulen: "Jag skall ge dig all denna makt och härlighet, ty den har lagts i mina händer och jag kan ge den åt vem jag vill".
Med andra ord stod kändisbarnet i öknen...ensam...och hallucinerade...Och detta hedrade folket honom med genom att motstå frestelsen av mat. 

Och var kommer då fastlagsbullen in i bilden? Jo! för att det på fettisdagen, sista dagen innan fastan, var väldans lägligt att äta något gott då man därefter skulle ingå en lång svältprocess (puckon..). Släta bullar var något av de få ätbara ting som var godkända att kränga under fastan och eftersom folk egentligen vill överleva och inte dö av svält så fann man kryphål till hur man kunde piffa upp bullen. Man puttade i godsaker i ett hål i bullen och la grädde över. Innehållet mellan bullen och grädden blev mandelmassa i Sverige och knasigt nog sylt i Norge.

Fastlagsbullens innehåll: Bakelsen är en vetebulle med avhuggen topp och urgröpt mitt. I hålet i mitten har man lagt mandelmassa och ovanpå det en klick grädde. På locket, den avhuggna toppen, pudras sedan ett lätt snölager av florsocker. Sådär upplever jag den iaf, men den har faktiskt lite annorlunda stil beronde på vart man befinner sig:
  • Finland: På många ställen byts mandelmassan ut mot hallonsylt och på andra behller man mandlmassan men byter ut florsockret mot mandelflarn.
  • Norge: sylt iställt för mandelmassa
  • Västsverige: Här användeer man pärlsocker och hackade mandlar istället för florsocker på toppen
  • Det finns även versioner med vaniljkräm istället för mandelmassa för allergiker.
Förr åt man fastlagsbullen i en djup skål med varm mjölk ibland kryddat med lite salt i och på vissa håll var bullen kryddad med kanel (räligt enligt mitt tycke). Under 1900-talet började olika konditori sälja fastlagsbullen som en bakelse utan den räliga varma mjölken runtom och i samma veva försvann den gamla traditionen till viss del. Vissa är knasiga nog att behålla mjölk-versionen. Då den serveras på de viset kallas den för hetvägg

Om ni planerar göra egna bullar vill jag tipsa om att även göra mandelmassan själv:

[mat/ätbart] | |
#1 - - Sara:

Gott! :)

#2 - - Emelie:

Oj, här lärde jag mig definitivt något nytt! (och blev förgrymmat sugen på en semla, minsann!)..

Själv brukar jag dock äta mina med blåbärssylt i, sådant tycker jag är gott. Har aldrig testat med vaniljsås, men det kan ju inte te sig illa!Man tackar för kommentaren, förresten! Riktigt fräsigt utformad blogg du har ^^

#3 - - Beatrice Jakobsson (foto):

mums vad gott :D

#4 - - Avi:

svar: haha nej dippen kanske inte var så jättenyttig, men bättre med grönsaker än chips iallafall :) Och otroligt gott var det :)Men gud va sugen jag blev på semla nu! Fast jag är en sån där som inte tycker om mandelmassa så jag brukar ha vaniljkräm, mycket godare!

#5 - - Alicia - fobi & borrelia:

Åh, jag ska baka semlor idag :D

Även im jag nog aldrig har varit något riktigt semel-fan ;P Men det är ju tradition.Svar: ja verkligen hemskt :S

#6 - - IsaMarie:

Tack! Har börjat vänja mig nu:P

Det om ngt är vardagslyx! Tom vår gamla där vi mer eller mindre diska rent allt innan de ställdes ner i den var bättre än ingen. Den torka åtminstone disken:PSå gott med semlor! Har precis fått börja äta sådana igen och jag är helt fast:D

#7 - - Anne:

Det där såg betydligt godare ut än min mat! Åhh vad sugen jag blev nu!!

#8 - - irma:

Tack för din kommentar!

Jo, hon är ju så himla söt!

#9 - - Antonia :D:

åh detdär såg ju lagom gott ut!

#10 - - Rebecca - Life in New York City:

Fast detta var inte vaniljsirap, de är kaffet som har vaniljsmak :)

#11 - - Lia:

Svar: Ja helt klart!

#12 - - QUI - annorlunda namn men minst lika mänsklig som övriga:

sv: pizza for the win! har du någon favorit? :D

#13 - - QUI - annorlunda namn men minst lika mänsklig som övriga:

sv: låter gott :D

#14 - - Linda:

Hej, hej sötsug! Jisses, vad sugen jag blev nu då. Fast inte på att baka själv, hujedamej.Sv: Precis!

#15 - - Gabriella:

Sv: Ja, det är det! =D

#16 - - emelie:

mums!

#17 - - Emma:

Jaha vad kul :)

#18 - - Carro:

nemen fyfan vad gott, dör litegrand!!

#19 - - Sanna:

sv: ja fruktsallad är så underbart gott !

Man unnar sig det för sällan ;)

har du haft en bra helg?

#20 - - Felicia Johansson:

JA, så himla gott!! :D

#21 - - Hanna-chan:

Inte fuska!

Men får ju inte äta semla förrän på semeldagen! ;o

#22 - - Shelinda:

Ohh, intressant med historia bakom semlan. Så himla gott! har inte ätit det sedan förra fettisdagen ^^

#23 - - Shelinda:

Svar: Ja det är jättegott! Prova någon gång om du har chansen ^^ Så enkelt också!

#24 - - Lisa:

Åh vad gott med semlor!

#25 - - CONVERSE:

Riktigt gott :)

#26 - - Semlan-Foto:

sv; Hehe ja det är super gott! :D

#27 - - sandra - mamma till William:

ja alltså jag kan äta hur många somhelst haha.

Jag har ätit 6 st hittills ;P haha

#28 - - Malin:

Vad gott! Jag är så sur att jag har blivit allergisk mot mandel och nötter på senare år.. För semla utan mandelmassa är ju ingen mening!Svar: Du får testa laxreceptet någon dag, det var jättelätt och gott :)

#29 - - josefin:

Sv: Ja, det är godast faktiskt!! :)

#30 - - Ida:

Mums vad gott med hemma gjorda :)

Upp