Info om några utav karaktärerna i tv-serien Feud

I serien Feud nämns flertalet stjärnor från förr och för någon som gillar en bra serie, kanske sett filmen What ever happened to baby Jane? men inte har så stor koll på alla karaktärerna så tänkte jag i inlägget skriva en liten rad om några av dom. Det kan ge en lite mer kött på benen ifall man vill kasta sig in i serien. 
 
 
Bette Davis - I serien spelad av Susan Sarandon, föddes 1908 (delad födelsedag med mig faktiskt, 5 april) och dog 1989 (samma år som jag föddes). Under sina 58 år som skådespelerska hann hon medverka i 101 filmer, nomineras 11 gånger till en oscar och vinna 2 av dessa. Hon var gift 4 gånger och födde en dotter, Barbara 1947 inom sitt tredje äktenskap. Tillsammans med skådespelaren Gary Merrill, hennes fjärde och siste make, adopterade hon två barn Margot och Michael. Margot hade en hjärnskada och bodde inte med föräldrarna. 1989 dog Bette, 81 år gammal, i cancer. Innan sin död hann hon stryka sina döttrar från sitt testamente och arvet tilldeles istället hennes son och hennes sekreterare. 
 
 
Joan Crawford - spelad av Jessica Lange. Joan föddes 1904 och döptes då till Lucille LeSueur. I starten av sin karriär jobbade hon som balettflicka på Broadway. Det var där hon upptäcktes och senare skrev kontrakt med filmbolaget MGM. Chefen där föreslog namnbytet och därefter blev hon Joan Crawford. Hon var gift fyra gånger bl.a. med ägaren av Pepsi Cola Company, Al Steele. Hon adopterade fem barn, Christina, Christopher, tvillingarna Cynthia och Cathy samt en pojke vars biologiska mamma ångrade sig och drog tillbaka adoptionen efter att den gått igenom. 1977 dog Joan 73 år gammal av en hjärtinfarkt och var då även sjuk av cancer i bukspottskörteln. 1981 kom filmen Mommie Dearest baserad på en bok skriven av Joans dotter Christina ut där Joan beskrivs som en ganska dålig mor.
 
 
Robert Aldrich - spelad av Alfred Molina. Robert föddes 1918 och dog 65 år gammal 1983 av njursvikt. Han var en filmregissör, producent och författare. Han regisserade bl.a. What ever happened to baby Jane? och Kiss me Deadly. Tillsammans med sin första fru fick han fyra barn Adell, William, Alida och Kelly.  
 
 
Hedda Hopper - spelad av Judy Davis. Hedda föddes 1885 under namnet Elda Furry och dog 80 år senare 1966 i lunginflammation. Hon startade sin karriär som balettdansös på Broadway och gjorde sig ett namn när hon slog igenom som skådespelerska. Hedda medverkade i över 100 filmer under sin livstid. Hon gifte sig 1913 med DeWolf Hopper (1858-1935) och tillsammans fick dom sonen William (1915-1970). På 30-talet var hon både skild och hade svårt att få roller så när ett erbjudande om att skriva en skvallerspalt "Hedda Hopper's Hollywood" så tog hon erbjudandet. Det ledde till ett framgångsrikt radioprogram. 
 
 
Jack L. Warner - spelad av Stanley Tucci. Jack var en av grundarna till det första filmbolaget som satsade på ljudfilmen, Warner Bros. Picture Inc. Han grundade det tillsammans med sina bröder Harry, Albert och Sam 1923. Jack föddes 1892 och dog 86 år gammal 1978. Han gifte sig två gånger och fick sonen Jack med första frun och dottern Barbara med sin andre. Jack var med och grundade Amerikanska filmakademin som än idag delar ut Oscarstatyetter.
 
 
Olivia de Havilland - spelad av Catherine Zeta-Jones. Hon föddes 1916 och lever ännu, 101 år fyllda. Olivia stämde folket bakom serien Feud pga att de målat upp en felaktig bild utav henne. Det som sägs i serien är ingenting Olivia själv sagt i verkligheten. Olivia är numera pensionerad men arbetade i ca 53 år som skådespelerska. Hon medverkade bl.a. i dramat Gone with the wind. Olivia är syster till skådespelerskan Joan Fontaine (1917-2013). Hon vann 2 oscars. Hon var gift två gånger, båda slutade i skilsmässa. Hon fick sonen Benjamin (1949-1991) med sin första make och dottern Gisèle (född 1956) med sin andre.
 
 
Joan Blondell - spelade av Kathy Bates. Joan föddes 1906 och dog av leukemi 73 år gammal 1979. Hon var både skådespelerska och fotomodell. Bland hennes filmroller syns hon som servitrisen Vi i musikalfilmen Grease. Hon var gift tre gånger och alla slutade i skilsmässa. Med sin förste make fick hon sonen Norman som hennes andre make senare adopterade. Tillsammans med andre maken fick hon dottern Ellen. 
 
 
B.D. Merrill - spelad av Kiernan Shipka. Hon föddes 1947 under namnet Barbara Davis Sherry och är dotter till Bette Davis och William Grant Sherry, Bettes tredje make. När Bette gifte om sig med Gary Merrill adopterade han henne och med det fick hon hans efternamn. Hon gifte sig 16 år gammal 1963 med 29 åriga Jeremy Hyman. De har två söner tillsammans och är fortfarande gifta. Hon medverkade i två av hennes mammas filmer. I den förste var hon bara ett spädbarn. Hon blev pånyttfödd kristen och arbetar som pastor och författare.
 
 
Victor Buono - spelad av Dominic Burgess. Victor föddes 1938 och dog av en hjärtinfarkt 43 år gammal 1982. Han var en skådespelare och komiker. Victor var öppet homosexuell vilket för sin tid var ovanligt. Han är med i en av mina favoritfilmer Beneath the Planet of the Apes där han spelar en utav de högintelligenta människorna. Filmen är den andre av fem i Apornas Planet-världen. 
 
[Blandat], [Kändisar] | |
Upp