Alliumlökar på väg

Bland de första blomsterlökarna jag köpte till stugans trädgård fanns Alliumlökar. Utseendemässigt påminner dom om gräslök litegrann. Dom finns i vitt och lila och jag fastnade för den sistnämnda. Detta är en blomma som är vacker under hela sitt liv från knop till död. Jag har gillat allium sedan första gången jag såg dom och vill därmed ha ett hav av blomman i rabatten men är för snål för att handla lökarna och vill även testa driva upp egna eftersom jag aldrig gjort det. 
 
 
Imorse, efter jobb, åkte jag inom kolonistugan för att se över den. Jag fick höra att det brunnit i området tidigt i onsdagsmorse och ville bara lugna nerverna om att det inte var min stuga som var utsatt. Den stod kvar - allt var ok. När jag var på tomten såg jag mina utblommade allium och då föddes tanken om att försöka driva upp egna lökar så jag plockade några utav huvudena, la i en kruka och tog med dom hem sen googlade jag om hur man skulle gå till väga. 
 
Foto: Nathalie Isaksson 22 maj 2017
 
Det kändes inte som en svår grej. Det är en lång process som sträcker sig några år men det är en kul grej att testa så varför inte? Det jag fick fram om hur man skulle göra var att låta sina allium vissna och därefter släppa sina fröer ner i jorden. Året därefter ska det tydligen växa små tunna gröna strån med svart hatt från fröna som man inte ska missta för ogräs och rensa bort utan låta stå. Året därefter kommer strån igen och är då aningen kraftigare. Det kan ta flera år innan ens allium överhuvudtaget blommar så allt handlar egentligen om att inte rensa bort de små stråna utan låta processen få ta sin tid och låta löken, under jord, bli större. 
 
Nu kommer vi till anledningen till varför mina allium utanför stugan knappt förökat sig genom åren - Jag rensar allt som ser ut som ogräs. Jag kommer troligtvis göra det nästa år också fast här i Skurup istället. För att undvika detta tänkte jag låta blomsterhuvudena vissna ner i en burk i växthuset sedan pilla bort frökapseln och därefter så fröna ner i en kruka eller odlingsbädd. På så vis har jag stenkoll på utvecklingen och kan bara låta allt sköta sig själv med lite vatten och skönsång för växtens bättre mående. 
 
Det ska bli kul! Jag ser fram emot mina lökar som borde vara färdigbakade om sisådär 5-7 år.
 
Upp