Nathalie Isaksson; Foto, Filmrecensioner, Musik & Vardag - Nyårsafton; fåglar föll döda från skyn

Nyårsafton; fåglar föll döda från skynI en liten håla i USA vid namn Beebe i Arkansas föll hundratals fåglar av sorten rödvingetrupialer (red winged blackbirds) mot marken. Invånarna i staden möttes av liken på morgonen och myndigheten håller just nu på att undersöka kropparna för att fastställa dödsorsaken. De har spenderat hela helgen med att samla in liken. 

Talespersonen för Arkansas game and fishcommission, Keith Stephens har en teori om att fåglarna dött av stress då de väckts av smällarna från fyrverkerierna på nyårsafton. Ornitologen Karen Rowe har en annan teori. Hon tror att det kan ha att göra med det kraftiga vädret som drog in över hålan under nyårsafton. Att fåglarna kan ha träffats av hagel eller blixtar men Keith menar på att man ännu inte funnit några märken på fåglarna som skulle ha orsakats ifall dödsorsaken var väderrelaterad. Det är dock inte uteslutet. 

Aftonbladets artikel om detta talar om att fågeldöden inte var den första som drabbats Beebe. Det hände tydligen förra året vid samma tid, nyårsnatten. Då föll tusentals fåglar. Detta ledde till teorin om att fåglarna dött pga av fyrverkerierna och man undersökte saken närmre. Först då fick man reda på att någon skjutit upp fyrverkerier i trädet där fåglarna satt (enligt aftonbladet). Om det är sant - Puckon!!

Min personliga tanke när jag fick läst på om saken: Herregud! Nu får alla som kämpar mot fyrverkeri-för-att-fira-in-nya-året-på-nyårsafton-traditionen mer skinn på näsan. Att fåglarna dött är tragiskt, verkligen. Men är det orsakat av en idiot som skjutit upp fyrverkerier i trädet där de sov så vad tusan ska vi göra åt det i Sverige? Problemet får USA lösa och det lär dom göra...Vad som är synd är att folk ska gnälla så otroligt mycket varje år vid nyår och proppsa på att folk ska strunta i att köpa fyrverkerier. Nyår är en gång om året, fyrverkerier är tradition, en mycket vacker sådan. Sluta gnäll, snälla, ni drar ner stämning något enormt. Jag har själv haft en skotträdd hund, det är inte kul men det är acceptabelt för det sker så sällan. Jag håller dock med om att det blir en viss fyrverkeri-överdos runt nyår när vissa inte kan hålla smällandet till just midnatt mellan den 31 dec och den 1 jan. Att smälla veckor innan och veckor efter är otroligt onödigt. Så alla gnällspikar, kämpa för att det ska stoppas istället, och låt nyårsafton vara. Tack!
[Påverka] | |
#1 - - Amanda:

sv; Ja, sommaren är bäst!

Upp