Citronträd och plantering av Passionsfrukt

För någon vecka sedan, minns inte riktigt när, satte jag mig vid datorn och fann sex citronkärnor som Jon placerat på ett hushållspapper till mig. Jag hade bett honom ge mig några kärnor om han kom över det i jobbet. Hellre att jag fick dom än att dom bara skulle kastas bort. Jag dokumenterade aldrig när detta men det jag gjorde var att plocka ut varje kärna från vardera skal (precis så som jag gjorde med mangon fast här blev det mindre kärna och betydligt mer pilligt) och sedan bara plantera det i genomblöt jord i en kruka med plastfolie över toppen. Jag trodde inte att alla kärnorna skulle gro, jag tänkte mig tre träd... nu vet jag inte vad jag ska göra med alla... det får bli en problem att lösa senare, än så länge bor allesammans i samma kruka sen ska som sagt tre hamna i en o samma och planen jag har är att fläta stammarna för att få en kraftigare planta. Jag har ingen aning om det kommer fungera men jag tänkte iaf testa.
 
Idag tog jag en passionsfrukt från vårt fruktfat och bestämde mig för att plantera dennes kärnor, mest för att plantan är så otroligt vacker med sina stora gröna blad och häftiga färgglada blommor. Passionsfrukten är egentligen ett bär som växer på en klängväxt. Såhär gjorde jag: 
 
Odla Passionsfrukt
 
1. Dela frukten på hälften. Innehållet består av kärnor omgivna av det smakrika fruktköttet
2. För att plantera måste fruktköttet bort och enklast är då att lägga så många kärnor man vill ha på ett hushållspapper, vika det dubbelt och gnugga bort fruktköttet.
3. Kärnorna kan med fördel spendera natten i ett glas ljummet vatten men jag ville sätta igång direkt så jag gav dom bara ett vattenbad för att det sista av fruktköttet verkligen skulle lossna.
4. Lägg kärnorna på blöt jord i en kruka och täck dom sedan med torr jord (ett tunnt lager) och spraya därefter med vatten ovanpå.
5. Sätt en plastpåse över eller spänn plastfolie och ställ krukan med sitt hemmagjorda växthus i solläge.
 
Jag planterade 11 kärnor vilket är väldigt överdrivet då jag egentligen bara vill ha tre i samma kruka men saken är den att växten är väldigt vacker och växer sig flera meter lång i sina rankor så det kanske finns en möjlighet i framtiden att ha fler i hemmet och låta dessa klättra runt exempelvis gardinstänger? I gästrummet nere i källaren hade det varit vackert med en sådan runt fönstret. Jag bara spånar... jag vet inte. Vi får se helt enkelt om ett år eller så. 
 
 
Innan inlägget ska avslutas ville jag ge en snabb update på mina chiliplantor som jag sådde den 29 april nere i växthuset. Dessa små plantor har varit med mig ett tag och har både drabbats av lus och fått brända blad men har ändå överlevt och även om ingen frukt kommit än så skvallrar alla blommorna i toppen om att dom är på väg. Min lilla chiliplanta som jag haft i ca 1,5 år har massor av frukt på väg och där plockar vi frukter titt som tätt. Denna är dock en annan sort och jag satte inte den från frö. 
 
 
(Obs, för kännedom: På bilden där man ser siluetterna av det som står i fönsterkarmen kan man se tre chiliplantor av sorten "exotica", en "vanlig", sex citronträd i samma kruka, ett advokadoträd som ännu inte kommit upp och slutligen mangoträdet som inte heller kommit upp)
[Blandat], [Fotografi inlägg], [mat/ätbart] | |
Upp