Plantering av Mango och Ananas

För några dagar sedan bad jag Jon köpa en mango och som tack för alla sticklingarna fick jag en ananas av Mario. Jag tror att jag för tillfälligt är lite skadad för så fort som jag äter eller ser någonting som växt och blivit plockat så tänker jag direkt "Hur kan jag odla detta?" 
 
 
Idag bestämde jag mig för att odla dom båda två i varsin kruka. Jag valde ut två stora krukor men tänkte sedan om (se bilderna nedan). Egentligen är det nog bättre och lättare med tanke på plats att börja i lite mindre kruka och sedan plantera om allt eftersom plantorna växer. Det är bra av fler anledningar än just plats. När jag planterar om i större krukor så tillsätter jag ju också mer näringsrik jord vilket växter har en tendens att gilla. 
 
 
Jag startade med att greppa tag i mangon. Vad jag har förstått efter flertalet youtube-klipp och tips på diverse sidor på nätet är att man ska göra såhär:
 
Odla Mango:
 
1. Börja med att ta bort allt skal och fortsätt därefter med att avlägsna fruktköttet från kärnan. Var försiktig om du använder en vass kniv så du inte skadar kärnan.
2. När du har nått hela vägen fram till kärnan, vänd den på sidan och leta med kniven efter en skarv och försök försiktigt trycka in spetsen på kniven där för att sedan lirka upp en öppning. Inuti detta skalet som kan påminnas om en mussla i principen finns den egentliga kärnan. 
3. Ta ut kärnan och placera den ovanpå jorden i krukan. Häll därefter på ett tunnt lager jord, vattna och täck över med en plastpåse eller så som jag gjorde - plastfolie. Plasten ska över för att bilda samma effekt som ett växthus där fuktan hålls inne. 
 
 
Sen var det dags för ananasen och här hoppas jag att jag gjort rätt eftersom jag läst att man kan göra på olika sätt. Jag valde att plantera ananasen direkt i en lerkruka eftersom den redan nu är en dekorativ växt. mangon ligger ju under jord och blir inte något fint i fönsterkarmen förrän ett skott börjar skjuta upp.
 
Odla Ananas
 
1. Börja med att skära av toppen och rensa därefter bort allt fruktkött
2. Fortsätt med att avlägsna de nedersta bladen för att frigöra stammen där rötterna kommer växa ifrån.
3. Här har jag sett att man kan göra olika. En del väljer att sätta sticklingen i vatten för att få fram vattenrötter medan andra sätter den direkt i jord och låter den bilda rötter på så vis istället. Eftersom båda verkar fungera så valde jag att sätta ner den i jorden. 
4. Nu är det klart. Tänk på att ananasen vill ha mycket sol, gärna stå i direkt solläge och ha väldigt lite vatten så övervattna inte. I början - om man gjorde som jag och satte den direkt i jord, kommer dock plantan behöva lite extra vatten i starten.. gissningsvis första två-tre veckorna eftersom rötterna behöver lite hjälp med näring för att bildas.
 
 
Jag älskar detta med växter! Vad kan jag mer plantera? Växthuset är fullt av tomatplantor och utanför växer morötter, sqasch/zucchini och potatis. Inomhus inväntar jag en advokado, fyra citronträd, basilika, tre chilipeppar, en bananplanta och en omplantering av en tidigare köpt romanssallad. Romansalladen är förresten en kul grej som många hakar på att odla om. För er som aldrig testat så gjorde jag såhär:
 
Odla Romansallad
 
1. Skär av botten på salladen och placera den i grunt vatten så att endast nedersta delen är under ytan
2. Efter några veckor börjar rötter bildas och när det blivit relativt långa, iaf någon centimeter så är det dags att flytta över stumpen till jord i en kruka. Där kommer den växa och sen är det bara att skörda om den igen och göra om processen om och om igen. Man behöver inte flytta den till jord om man inte vill. Den kan växa vidare i vattnet också men då finns risken för att den blir soggig. 
[Blandat], [Fotografi inlägg], [mat/ätbart] | |
Upp