92:a Oscarsgalan 2020

Okej! Det är dags för Oscarsgalan! Jag är så pepp på filmtips! Filmerna som jag redan sett och gjort filmrecensioner på är gjorda som länkar nedan för kännedom. 
 
Bästa manliga biroll gick till Brad Pitt för hans roll i Once Upon a Time in Hollywood, en film jag ännu inte sett men verkligen vill se eftersom... vem vill inte se Quentin Tarantinos filmer? Av nämnda filmer ovan har jag bara sett The Two Popes och The Irishman
 
För bästa animerade film fick Toy Story 4 pris, jag har inte sett denna heller! Men jag gillar de andra i filmserien så jag ska verkligen ge den ett försök och för bästa animerade kortfilm vann Hair Love.
 
För bästa originalmanus vann Bong Joon-ho och Jin Won Han för deras film Parasite, Det är så svårt att se filmer där det talas andra språk än engelska och svenska här hemma eftersom Knutan vill ha uppmärksamhet medan vi tittar men just denna filmen har jag hört gott om så man borde kanske spana in den ändå? Bästa manus efter förlaga vann Taika Waititi för filmen Jojo Rabbit som jag också är pepp på men inte hunnit se än. 
 
För bästa scenografi vann Barbara Ling och Nancy Haigh för Once Upon a Time in Hollywood (än en gång - måste se den!), För bästa kostym vann Jacqueline Durran för Little Women, ännu en film som jag inte sett.
 
För bästa dokumentär vann Steven Bognar, Julia Reichert and Jeff Reichert för American Factory. Jag ser sällan på dokumentärer, det brukar mest bli dokumentärserier så denna kommer nog gå förlorad för min del... För bästa kortfilmsdokumentär vann Carol Dysinger och Elena Andreicheva för Learning to Skateboard in a Warzone (If You're a Girl).
 
För bästa kvinnliga biroll vann Laura Dern för sin roll i dramafilmen Marriage Story. Min stillbild blev så kass... sorry, blev stressad då Kung Knut kallade men föreställ er snygga skådespelerskor som faktiskt inte sover... Jag kan tänka mig se alla filmer där kvinnorna är nominerad ei, extra pepp är jag på Jojo Rabbit och Bombshell. 
 
För bästa ljudredigering vann Donald Sylvester för Ford vs. Ferrari (även under titeln Le Mans '66) som jag inte sett och för bästa ljud vann Mark Taylor och Stuart Wilson för filmen 1917. 1917 ska tydligen vara väldigt bra så den vill jag gärna spana in. 
 
För bästa foto vann Roger Deakins för 1917. Jag borde se denna filmen... den är omtalad. Men fastän jag inte sett den så tycker jag att det är lite synd att priset inte gick till The Lighthouse som enligt mitt tycke var otroligt bra och visuellt snygg. För bästa klippning vann Andrew Buckland och Michael McCusker för Ford vs. Ferrari (även Le Mans '66).
 
Cats är en film som jag vill se trots att den fått mycket negativ kritik. Jag gillar att James Corden och Rebel Wilson tågade ut på scen iklädda kattkostymer, haha. Dom presenterade bästa specialeffekter och priset gick till Guillaume Rocheron, Greg Butler och Dominic Tuohy för storfavoriten verkar det som 1917. För bästa smink vann Kazu Hiro, Anne Morgan och Vivian Baker för filmen Bombshell. Jag vill se den med!
 
För bästa Bästa internationella långfilm vann Parasite från Sydkorea. Jag måste ju se denna filmen. Ingen svensk film var nominerad detta året och av de andra nominerade har jag inte sett en enda. 
 
I kategorin bästa filmmusik kammade Hildur Guðnadóttir hem priset för sitt arbete i filmen Joker. Hon var den ende kvinnan nominerad i kategorin vilket är synd samtidigt som det känns helt rätt att hon vann av just den anledningen. Soundtracket var bra! För bästa sång vann i sin tur Elton John (musik) och Bernie Taupin (text) för filmen Rocketman om Eltons liv. jag har inte sett den heller! Men borde!
 
För bästa regi vann Bong Joon-ho igen! Parasite kammar hem statyeter. Det är ju något med filmen som är lockande nu efter alla hyllningar. Gulligt att han hyllade Martin Scorsese i sitt tal. Det måste kännas mäktigt när han faktiskt vann i en kategori där dom båda var nominerade. 
 
Jag har inte sett alla filmerna som visades upp när kategorin bästa manliga huvudroll presenterades men jag tror inte att någon gjorde en bättre rollprestation än Joaquin Phoenix i Joker. Han var ruggigt bra! Hatten av, denna vinsten var välförtjänt. Jag gillar att Joaquin tog sitt tillfälle till att försöka inspirera tittarna och publiken till att börja ifrågasätta hur vi lever våra liv. Talet var välförmulerat men det täckte så många olika ämnen att i efterhand tänkte man bara "Vad sa han nu igen?". Det handlar ju om ett ifrågasättande av hur vi lever, vad vi äter, vilket ställningstagande vi tar osv. men det blev aningen för brett.
 
Jag har inte sett Judy heller så när Renée Zellweger kammade hem vinster i bästa kvinnliga huvudroll har jag inte mycket att kommentera om saken. Det är lite platt att komma efter Joaquin och välja att tacka folk istället för att hålla inspirerande tal. Han gjorde det inte lätt för henne.
 
Bästa film, det slutgiltiga och största priset gick till Parasite! Denna filmen sopade verkligen många med mattan. Detta är den första filmen någonsin med ikke engelskt tal som vunnit detta priset. Gratulerar!! 
 
Och nu ska jag sova... hela natten är förbi, det är tidig morgon och snart vaknar Knutan. Känner jag Jon rätt är han på väg ur sängen inom kort också. Det blir få timmars sömn eftersom mamma kommer hit på besök om några få timmar men ändå... så värt det! Jag missar alltid galan annars så jag ångrar inte att jag bänkade mig framför årets. Sov gott allesammans... eller för er som just vaknat - Hoppas ni får en fin dag.
[Blandat], [tv och film] | |
Upp